A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Valide Sultana Fürdőrom

Elérhetőségek

Weboldal www.egrivar.hu/valide-szultana-furdorom
Email varmuzeum@egrivar.hu
Telefon +3636312744

Nyitva tartás

Aktuális nyitva tartás www.egrivar.hu/nyitvatartas

Török fürdőkultúra - avagy, feleségválasztás török módra

A Valide Sultana gőzfürdőnek ma már csak a romjait tekinthetjük meg, egy korabeli török leírásból viszont tudjuk, hogy régen egy igazán impozáns, kellemes vizű, vörös kupolájú épület volt.

Az épület nevének jelentése: a szultán anyja. A fürdők komoly jelentőséggel bírtak a török kultúrában, egyfajta közösségi térnek számítottak ezek, ahol találkozhattak és beszélgethettek az emberek. És persze nem mellékesen alaposan szemügyre is vehették egymást. Mivel ekkor még nem voltak koedukáltak a fürdők, a férfiak sajnos kimaradtak a hölgyek látványából, pontosabban csak közvetetten jutottak ehhez hozzá. Hogy hogyan? Na, mit meg nem tesz a fiáért egy jó anyuka?!

Bizony, abban a korban bevett szokás volt, hogy először a fiús anyukák vették szemügyre a meztelen, fiatal lányokat, téve mindezt pusztán a fiuk érdekében, ezekben a fürdőkben. A történetben könnyű szabadjára engedni a fantáziát, de a tényleges funkció közel sem volt ilyen izgalmas. A valóságban az anyák csak a lányok egészségéről szerettek volna meggyőződni, hogy a testük alkalmas lehet-e gyerekek szülésére.

Tovább a fürdőrom honlapjára

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek