booked.net

Titkos alagútrendszer

A Kazamata az Egri vár földalatti titkos alagútrendszere, mely az 1552-es ostrom idején kulcsszerepet játszott a törökök felett aratott magyar győzelemben.

A Kazamata kiállítás az Egri vár egy titokzatos és izgalmas arcát mutatja meg a látogatóknak. A kazamata egy földalatti alagútrendszernek az elnevezése, melyet azzal a céllal építettek, hogy a végvári katonák biztonságosan tudjanak közlekedni a bástyák között. Az alagutakban aknafigyelést is folytattak a katonák. Az Egri Csillagok regényben Vicuska ezen a földalatti járatrendszeren keresztül tudott bejutni a várba.

A kazamatához a Setét-kapun át vezet az út. Először egy tágas kaszárnyatermekben találjuk magunkat, ahol régi épületmaradványokat csodálhatunk meg. Az első hallásra száraznak tűnő kiállítás valójában egy izgalmas időutazást jelent, ha engedünk a csábításnak: gondoljunk csak bele, az itt kiállított kövek még testközelből látták a harcokat! Talán Dobó István várkapitány maga is kinézett azon az ablakon, amely ma kiállítva látható a teremben. Képzeljük az ablakmaradvány sok százéves rácsa mögé a török katonákat és engedjük szabadjára a fantáziánkat!

Egri csillagok – regény és valóság

Továbbhaladva a kazamata-rendszerben, az Egri csillagok – regény és valóság című kiállításhoz érünk. Igaz, ehhez először fel kell mennünk egy emeletet, hogy utána újra le tudjunk bújni a föld alá. Hát nem csodálatos a vár építészete?!  A kiállítás interaktív módon mutatja be a könyvet, illetve magának a csatának az érdekességeit. Hallgassuk meg Dobó esküjét egyenesen a várkapitánytól, vizsgáljunk kettévágott bombát, hogy megfejtsük a működését, aztán ha ezzel megvagyunk, robbantsunk is egyet! Persze, csak virtuálisan van erre lehetőségünk, de azért így is élmény! Az apróságokat is szemügyre véve, akár még Jumurdzsák gyűrűjét is megtalálhatjuk! Vessünk egy pillantást a helyszínre is, körülöttünk ugyanis méretes kőfalak húzódnak, kis fantáziával szinte láthatjuk a magyar katonákat, ahogy az alagutakban sietve védik Eger várát!

Tipp:

Feltétlen vigyünk magunkkal pulóvert vagy bármilyen meleg ruhadarabot, hiszen a kazamatában a nyári kánikula idején is meglehetősen hűvös van!

Tovább a vár honlapjára


Ezek is érdekelhetnek