booked.net

Hősök terme

A várpalota földszintjén található Hősök terme annak idején a mainál valamivel nyomasztóbb légkörrel bírt, a harcok idején még kápolnaként működött, ahol a halálra ítélt rabok az utolsó éjszakájukat töltötték. Az ebből a korból származó falrajzokat máig láthatjuk.

A termet Dobó István várkapitány sírja uralja, a hatalmas hős-szobrok ezt állják körbe, mintegy őrizve a kapitány emlékét. Érdekesség, hogy a sír üres, Dobó Istvánt a mai Szlovákia területén, Dobóruszkán temették el, a család birtokán. Az Egerben látható  sírhely viszont üresen is méltó emléket állít Eger legnagyobb hősének, illetve még egy óriási segítséget nyújt az utókornak: az ezen látható dombormű az egyetlen hiteles ábrázolása Dobó Istvánnak. Hisszük vagy sem, ez a testmagasság annak idején átlagon felülinek számított!

Vessünk egy pillantást a terem végében látható névlistára is, ők voltak azok a hősök, akik részt vettek az ostromban, bár a lista persze nem teljes. A legnagyobb hatalom közülük alighanem Imre kulcsár kezében lehetett annak idején, a kulcsai ugyanis a vár borospincéjét nyitották – ő mérte a bort a kocsmárosoknak.

Tovább a vár honlapjára


Ezek is érdekelhetnek