booked.net

Börtönkiállítás

A Börtönkiállítás a vár két pincéjében kapott helyet. Régen itt békésebb dolgok történtek, a pincét az akkor még fölötte álló pékség és magtár használta. A hatalmas lépcsőfokokon ma sem egyszerű közlekedni, de amíg küzdünk a szintkülönbséggel, képzeljük el, hogy előttünk pár száz évvel itt tőlünk sokkal alacsonyabb emberek lépkedtek, súlyos búzazsákokat cipelve a hátukon.

A pince két ága két tematikára épül fel, az első részben megszégyenítéshez és csonkításhoz használt eszközöket tekinthetünk meg. A maga módján lenyűgöző az a kreativitás, amivel embereket tudtak szellemileg és fizikailag tönkretenni régen. Elég volt ellopni egy tyúkot és már várhatta is a tettes, hogy csak kalodába zárják, vagy eltörik a kezét, kinyomják a szemét, esetleg kitépik a nyelvét. A Börtönkiállítás az ezekhez használt, nem túl kedves, de annál célratörőbb eszközöket mutatja be az érdeklődőknek.

A pince hátsó ágában a kivégzések világában merülhetünk el, szerencsére csak elméleti síkon. Vessünk egy pillantást a méretes, kifaragott végű fa karókra és igény szerinti részletességgel képzeljük el, hogy mire használták őket régen. Ha lehet tovább fokozni az élményt, jusson eszünkbe az is, hogy a hóhéroknak nem volt alkalmuk gyakorlati helyre menni, ahol tökéletesen elsajátíthatták volna a szakma fogásait. Kezdő kivégzőknél nem egyszer előfordult így, hogy a karóba húzott ember még napokig élve maradt, míg végül éhhalál végzett vele. Merüljünk el ebben az izgalmas világban, majd kapaszkodjunk vissza a felszínre és nyugtázzuk jóleső érzéssel, hogy mégiscsak egy jó korba születtünk.

Tovább a vár honlapjára


Ezek is érdekelhetnek