booked.net

Minorita templom

A barokk egyházi építészet egyik legszebb épületének számít a Páduai Szent-Antal templom. Legtöbben csak Minorita templomnak hívják, felszentelése 1771-ben történt meg Szent- Antal tiszteletére. Tervezője Kilian Ignaz Dientzenhofer volt, aki a bécsi hercegérsek építésze volt. Ha belülről is szeretnéd megnézni az épületet, viselj maszkot!

Az építés hivatalos évszáma ugyan 1771, de a templombelsőt 1792-ig csinosítgatták a kor művészei is. A főbejáratot korintoszi oszloppárok fogják közre. A kapu zárókövén az „Istenért semmi sem elegendő” felirat ékeskedik. Ez az építmény kicsit kilóg a magyarországi barokk templomok sorából, mivel homlokzata a két torony között nem egyenes, hanem enyhe ívelésű félkört ír le.

A főoltár Szent Antal vízióját mutatja meg nekünk: Szűz Mária a felhőkön lebegve, karján a kis Jézus. A mennyezeten elhelyezett freskókra szegezve szemünket, bepillantást nyerhetünk Szent Antal mindennapos életébe. A templom keleti oldalán megtalálható a  Szent Hedvig Középiskolai Leánykollégium, a nyugati oldalon pedig a Városháza.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek