booked.net

Dobó István tér

A 2014-ben felújított tér sokkal tágasabb, mint elődje, így nagyobb rendezvények megrendezésére is alkalmas lett. Eger szívének is nevezhetjük, hiszen valóban a város központja: minden fontosabb nevezetesség, emlékhely könnyen, pár perces sétával elérhető innen.

A tér elején található szökőkút nyaranta igazi frissülést ad. A térnek szinte a közepén Eger egyik legmeghatározóbb történelmi momentumát ábrázoló szoborcsoportot találjuk.  A 19. század végén az egriek szerettek volna emléket állítani a hős várkapitánynak. A feladatra Stróbl Alajos szobrász vállalkozott, akinek további művei közé tartozik Szent István lovas, Jókai Mór és Arany János szobra is. Az ünnepélyes átadásra 1907. augusztus 18-án került sor. A szoborcsoport központi eleme a kardját az ég felé emelő Dobó István, jobbján egy egri vitéz, másik oldalon pedig a törökre követ hajító nő ikonikus alakjai láthatóak.

Séta közben gyönyörködhetünk a barokk építészet szépségében, a téren található ugyanis Eger legmagasabb barokk temploma, a Minorita templom is.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek