A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Eger a családosok kedvence. Izgalmas csaták, földalatti világok, különleges múzeumok, egyszóval egy valódi gyermek-paradicsom várja az ide érkezőket. Csak győzzünk választani a kisebbeknek szóló múzeumok, kulturális lehetőségek és aktív progrmok között. Ha több napra maradunk, kiránduljunk a környéken is. 

Vár és Kazamata

Az Egri vár önmagában is kalandokra hívogató helyszín, amit még különlegesebbé tesz az augusztusban megrendezett Végvári Vigasságok rendezvény. Legyünk részesei egy időutazásnak a hatalmas kőfalak között, vagy ereszkedjünk le a felszín alá és tegyünk egy kalandos sétát az egykor védelmi célokat betöltő kazamata pincerendszerben! A gyermekeket vitézi próba, Gárdonyi kuckó, kézműves műhely, solymászbemutató, népi játszótér és „történelmi” zoknicsata is várja.

Gárdonyi ház

A Vár északi bejáratától  50m-re található Gárdonyi Géza, az „egri remete” emlékháza, amely őrzi az író tárgyait, kéziratát. Vendégeskedjünk az egyik legnagyobb írónknál, pihenjünk a ház ősfás kertjében, míg a gyerekek játszanak az árnyas fák alatt! 

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont

Igazi kis csodák palotája a Torony, ahol érdekes fizikai kísérletekkel akár a Bermuda háromszög titkát is megfejthetjük. A csillagászat iránt érdeklődőknek is kihagyhatatlan helyszín, hiszen planetárium és csillagászati múzeum is található „odafent”. A 45 méteres magasságból elénk táruló panorámát a teraszról és a Camera Obscura terméből is megcsodálhatjuk.

Kopcsik Marcipánia

A Marcipán múzeum valódi mennyország az édesszájúaknak. A gyűjtemény közel 150 cukormasszából készült tárgyból áll, a fő attrakciója pedig a múzeum végében található Barokk szoba, melyben a padlótól a tapétán és függöny át a kályháig minden cukorból készült. A mesternek 3 évbe telt a különleges helyiség megalkotása!

Tűzoltó Múzeum

A Múzeum a tűzoltó történelem értékeit a jelen kor technikai vívmányait együtt mutatja be. Az állandó kiállítás és restaurátor műhely mellett játszóház és játszótér is várja a gyermekeket, ahol akár tűzoltóként is kipróbálhatják magukat az érdeklődők!

A gyermekkönyvtár is egy jó program

Ha gyerkőcünk szereti a csnedet, a nyugalamt és a könyveket, bátran keressük fel Egerben a Bródy Sándor Gyermekkönyvtárat. Lehet helyben olvasgatni, társasjátékozni, de ha szerencsénk van, akár egy délutáni "mesekörbe" is becsöppenhetünk. 

Bábszínház

„A Harlekin Bábszínház története tulajdonképpen úgy kezdődött, mint a mesék: egyszer volt, hol nem volt. Nem az üveghegyen túl, hanem itt, Egerben történt.” A Bábszínház napjainkban üde színfolt Eger kulturális kínálatában. Az évadokban a kicsik mellett nagyobbaknak szóló előadások is műsorra kerülnek, úgymint a Dzsungel könyve, a Kék madár és a Szegény ember hegedűje.

Strand, strand, strand

A történelmi belváros peremén található Termálfürdő egy valódi élménypark a gyermekeknek: 13 medencével, csúszdákkal, sportpályákkal, játszótérrel várja a családokat. A kicsik számára „vízi csaták" helyszínéül szolgáló vízi váras medence kínál feledhetetlen élményeket. A nagyobbak a csúszdákról csobbanhatnak, vagy úszhatnak az 50m hosszú versenymedencében és lubickolhatnak a különböző hőmérsékletű medencékben. A strandon könyvár is működik. Válasszunk egy kedvünkre való olvasnivalót! Ha nem végzünk vele a nyaralás végéig, adjuk fel a könyvet postán! A regisztrációhoz kötött kölcsönzés ingyenes.

Játszóterek

Eger belvárosában számos korszerű és biztonságos játszótér várja a gyermekeket. Válasszunk közülük és pihenjünk meg két program között! A listában igazi különlegességeket is találhatunk, ilyen például a Tittel Pál utcai közlekedési játszókert is. A barátságos, zöldövezetben fekvő parkban közel 40 közlekedési szituáció kicsinyített változata található meg, hogy rollerrel, vagy biciklivel, játékos formában tanulhassák meg a KRESZ alapvető szabályait a gyerekek. 

"Gyermekútlevél"

Látogassátok meg Eger főbb nevezetességeit és legyen játék a város felfedezése! 

A játék menete:

  1. Kérjetek egy ingyenes Gyermekútlevelet a Tourinform irodában
  2. Keressétek fel az Útlevélben jelölt attrakciókat Egerben
  3. Ragasszatok egy-egy matricát a meglátogatott helyekhez
  4. Kirándulásotok végén mutassátok be az Útlevelet a Manooka bababarát kávézóban, és a gyerekek egy szörpöt kapnak ajándékba!

Lovaglás

Eger szomszédságában lovaglásra. Az állatbarátok lenyűgöző környezetben, kristálytiszta levegőn élhetnek hobbijuknak.

Noszvaj - Meseút

A 9 állomást magában foglaló noszvaji Meseutat egyénileg lehet végigjárni. Hasonlóan egy tanösvényhez, minden állomáson egy mesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, elgondolkodtató kérdést találnak a meseutasok. A meseút része többek között az Oxigén Hotel  kalandpályái és játszótere, valamint a Noszvaji De la Motte Kastély előtt található hangulatos park.

Meseút kezdőpontja: Noszvaj, Harmónia cukrászda (Noszvaj, Béke út 1.). Jegyek válthatóak:  H-Vas: 10.00-20.00. Tel: +36 20 586 6897.

Szilvásvárad

Egertől mintegy 20 kilométerre, festői környezetben fekszik Szilvásvárad. A gyerekek kikapcsolódását kis bobpálya, kalandpark és erdei kisvasút is biztosítja, de egy kiadós túra a friss levegőn önmagában is ideális időtöltés. Túránkkal a Szalajka-völgy látnivalóit, így a Fátyol-vízesést, az Istállós-kői-barlangot, vagy a Milleniumi kilátót is felkereshetjük. Szilvásvárad a magyar lipicai ló hazája. Látogassuk meg a ménest! Ha szerencsénk van, meg is simogathatjuk a pacikat.

Ezek is érdekelhetnek