booked.net

Rossztemplom Galéria

Nem rossz és nem templom, de mégis Rossztemplom ;)

Az egriek által csak „Rossztemplomnak” becézett épület a Trinitárius utca végén található. Az elnevezés szerencsére nem az épület állapotára, hanem annak háttértörténetére utal. A magasztos házat templomnak kezdték építeni még 1719-ben, eredeti funkcióját viszont csak rövid időre kaphatta meg, napjainkban is galériaként használják.

Az épületet eredetileg a trinitárius rend kezdte építeni a templomának, a munka viszont már a kezdetektől nehézkesen haladt. 1763 sorsdöntő év volt, amikor még folytak a munkák, de egy tűzvész komoly károkat okozott az épületben. A tragédia után a rend tagjai elvégezték ugyan a szükséges felújításokat, de a tornyait ezután már soha többet nem kapta vissza a templom, ma is ezek nélkül látható.

A tűzvész utáni első ünnepélyes istentiszteletre 1771-ben került sor, a trinitáriusok öröme azonban ekkor sem tarthatott sokáig, hiszen 13 évvel később, II. József eltörölte a teljes magyarországi rendet. A határozat szerint a templomot öt hónapon belül, kiürítve át kellett adni a leendő Királyi Sóhivatalnak. Az épület ezután számos funkciót töltött be. Használták katonai célokra, volt raktár, a Bazilika építésének ideje alatt még templom is egyszer, később pedig mozi, színház és disco lett belőle. Napjainkban galériaként működik, nem is kis sikerrel: az országban ugyanis egyedülálló módon alkalmas nagyméretű alkotások bemutatására.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek